Kako ukloniti plijesan s odjeće?

Plijesan na odjeći može biti neugodan problem, no uz učinkovite metode moguće ju je ukloniti i sačuvati odjeću od oštećenja. U ovom članku saznat ćete kako ukloniti plijesan s odjeće i kako spriječiti njezinu pojavu u budućnosti.

 

Prepoznavanje i priprema odjeće

Prvo temeljito pregledajte odjeću. Ako je plijesan vidljiva na površini, pažljivo ju uklonite mekom četkom. Ovaj korak izvodite na otvorenom prostoru kako biste spriječili širenje spora plijesni u zatvorenom prostoru. Odjeću provjetravajte kako biste uklonili neugodan miris i ostatke plijesni.

 

Korištenje prirodnih sredstava

Bijeli ocat jedno je od najučinkovitijih rješenja za uklanjanje plijesni. Pripremite smjesu octa i vode u omjeru 1:1, nanesite ju na zahvaćeno područje i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Nakon toga odjeću operite prema uputama na etiketi. Alternativa je limunov sok, koji ne samo da uklanja plijesan već ostavlja odjeću svježom. Nakon primjene ovih metoda odjeću objesite na sunce jer UV zrake uništavaju spore plijesni i bakterije.

 

Pranje na višoj temperaturi

Ako materijal to dopušta, perite odjeću na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva. Viša temperatura pomaže uništiti spore plijesni i sprječava njihovo daljnje širenje. Koristite kvalitetan deterdžent sa sastojcima za uklanjanje plijesni i neugodnih mirisa. Za osjetljive tkanine birajte nježne programe pranja i niže temperature.

 

Giovani deterdženti za pranje rublja

 

Preventivne mjere

Spriječiti pojavu plijesni lakše je nego ju ukloniti. Provjerite da odjeću čuvate na suhom mjestu s dobrom ventilacijom. Koristite odvlaživače zraka ili sredstva za upijanje vlage koja će održavati ormare suhim. Nikada ne spremajte odjeću koja je vlažna ili nije potpuno suha.

 

Zaključak

Poznavanje metoda za uklanjanje plijesni s odjeće pomaže očuvati njezinu kvalitetu i produljiti životni vijek. Redovitom brigom, pravilnim skladištenjem i korištenjem provjerenih metoda izbjeći ćete ponovnu pojavu plijesni, a vaša će odjeća ponovno biti kao nova.